Emmer meubelgigant Vince Group failliet, onderzoek naar doorstart

Het hoofdkantoor van de Vince Group in Emmen Foto: Google Streetview

Meubelgroothandel Vince Group uit Emmen is deze week door de rechtbank failliet verklaard. Door de onzekerheid over de toekomst van de holding staan in één klap de banen van 65 mensen op de tocht. Het gaat om personeel op kantoor en in de winkels van Vince Group, meldt curator Peter Sluyter van Bierens van Boven advocaten in Assen.

Oprichter en eigenaar van het bedrijf is Vincent Kleine, die tijdens zijn studie marketing met medestudent Yuechang Wu het bedrijf Vince Design oprichtte. Samen begonnen ze in 2008 met de import van meubels uit China, die ze verkochten aan groothandels. Door meubelzaken te benaderen en door de import van meubels te verzorgen, bouwden de twee een eigen netwerk op.

Daarna was uitbreiding nodig, waardoor twee jaar later een nieuwe opslag met kantoorruimte in Nieuw-Amsterdam werd betrokken. Er volgde nog een paar keer uitbreiding, tot in 2016 naar het huidige pand aan de Kapitein Grantstraat 3 in Emmen werd verhuisd. Met het openen van een fabriek in China en het steeds verder uitbreiden van magazijnen werd de meubelgroothandel ook internationaal een steeds grotere speler.

Prijzen transport omhooggeschoten

De prijs van de import van meubels wordt het bedrijf nu fataal, zegt curator Sluyter. "De transportkosten zijn sinds de inval in Oekraïne gestegen. Voor transport per schip moet je een container betalen. En de prijzen daarvan zijn vervijfvoudigd."

Of het 65-koppige personeel van Vince Group op zoek moet naar een nieuwe baan, is nog onduidelijk. Sluyter: "We gaan kijken of er een doorstart mogelijk is. Er zijn partijen die interesse hebben. En het ligt voor de hand dat die dan ook een deel van het personeel meenemen."

Onder Vince Group vallen inmiddels drie eigen productlocaties, een groothandel met acht locaties, internationale e-commerce-platforms en eigen winkels. Het faillissement omvat ook de eigen online merken Dimehouse en Furnwise.

Dit is een artikel van