Spaanse prijs lonkt voor Emmer filmmaker

Spannende dagen voor hoofdrolspeler Peter Nillesen (links) filmmaker Thomas Nauw (rechts). Foto Thomas Nauw

De Emmer filmmaker en regisseur Thomas Nauw weet vrijdag of zijn film Grenzeloos Verraad in de prijzen valt. Op het filmfestival van Zaragoza strijdt de film samen met vier andere producties om de titel van beste speelfilm. Voor deze categorie werden 734 films ingezonden.

Onderduikers

Het verhaal van Grenzeloos Verraad draait om Ludwig Mengelberg, een Duits-Nederlandse officier bij de Wehrmacht. Hij wordt overgeplaatst naar Nederland, waar hij een gezin helpt bij het verbergen van onderduikers. Mengelberg zet hiermee niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van het gezin en de onderduikers op het spel.

Persconferentie

De filmmaker gaf vanochtend samen met hoofdrolspeler Peter Nillesen een persconferentie aan de Spaanse media. Nauw: "We hebben verteld dat de film het belang van vrijheid duidelijk maakt. Zoals je Oekraïne ziet is dat beslist niet vanzelfsprekend. De pers vond het ook interessant dat de Duitse kant goed werd belicht. In de film zie je dat dat ook maar gewoon mensen waren."

Netflix

De Drentse productie ging vorig jaar in Emmen in Première en won in Nederland al diverse prijzen. Daarnaast in Grenzeloos Verraad wereldwijd op Netflix te zien. Ook draaide de Drentse productie in Amerikaanse bioscopen. Nauw is trots op de Spaanse erkenning: "Een nominatie is een groot compliment voor cast, crew en de 400 vrijwilligers. Als de jury van zo’n beroemd festival de film ook nog als beste film ziet, is dat helemaal geweldig. We hebben er alles aan gedaan. Nu moeten nog een paar dagen in spanning zitten", besluit de creatieve Emmenaar.