Koninklijke doedels blijven behouden voor Emmen

De koninklijke familie doedelde erop los afgelopen zaterdag. Foto: Arend van Haaren

Van tassen tot (wand)decoratie. De doedels die tijdens Koningsdag de stad versierden, zullen behouden blijven voor Emmen.

Doedelen (van het Engelse doodle) doe je bijvoorbeeld tijdens het vergaderen of als je telefenoort. Een doedel is een tekening van een enkele pennestreep. In aanloop naar Koningsdag kon iedere (amateur)kunstenaar zijn eigen penschets meedoen aan de krabbelactie van de gemeente Emmen. In totaal kregen ruim 2800 doedels een plekje op de banners die aan de dranghekken hingen.

Kunstige krabbels

De banners met de tekeningen zullen worden gebruikt voor het naaien van (duurzame) tassen. Zo blijven banners met de doedels en de herinneringen aan Koningsdag in Emmen tastbaar.

Dat geldt ook voor de doedels die de koninklijke familie op het cultuurplein op glasplaten tekende. Deze doedelplaten krijgen een prominente plek in het nieuwe Centrum Beeldende Kunst (CBK) in het voormalige Biochron. Het haaienbassin, waar het CBK haar intrek inneemt zal hiermee worden versierd.

Het was in eerste instantie de bedoeling dat de koning de naam van het nieuwe CBK zou onthullen, maar dit is in een later stadium uit het Koningsdagprogramma geschrapt. Wanneer de naam van het nieuwe kunstencentrum wel onthuld wordt, is nog niet bekend.