Verhuizing Facet Emmen stap dichterbij door investering van 17 miljoen euro

Het Paviljoenpand in Emmen, de beoogde nieuwe plek voor Facet Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

De verhuizing van Facet, de bibliotheek in het centrum van Emmen, komt een flinke stap dichterbij. De gemeente Emmen kan de beoogde nieuwe locatie, het Paviljoenpand aan het Mondriaanplein, aankopen. Dat betekent wel een investering van in totaal 17 miljoen euro. Als alles volgens verloopt, kan Facet hier op z'n vroegst eind 2027 intrekken.

Daarover is nu overeenstemming bereikt met Synvest, de vastgoedeigenaar van dit gebouw. Ook de winkelpanden onder het voormalige belastingkantoor aan de Kleepassage - nu antikraak ingericht - horen bij deze deal. De benodigde 17 miljoen omvat niet alleen de aankoop van het pand, maar ook de benodigde verbouwing en alle verdere kosten. "Voor de aankoop van de panden willen we nu 3,9 miljoen uittrekken, de rest is nodig voor de voorbereiding en voor het verbouwen van het pand", zegt wethouder Guido Rink.

De gemeente neemt de ontwikkeling nu graag in eigen hand, omdat dat naar eigen zeggen onder gunstigere voorwaarden zou kunnen, dan wanneer dit door een marktpartij wordt opgepakt. "Denk aan gunstiger rentepercentages en een lange afschrijvingstermijn; wij hebben als gemeente geen winstoogmerk." In mei moet de gemeenteraad nog akkoord gaan met het plan.

Meer samenwerking met andere culturele partijen

Is dat laatste het geval, dan komt de gewenste verhuizing van Facet een forse stap dichterbij. Het cultuurcentrum - waarbinnen de Bibliotheek Emmen plus De Kunstbeweging vallen - wil al lange tijd verhuizen naar deze centrale locatie in het stadshart. Nu nog zit de bibliotheek aan het Noorderplein, maar die locatie is volgens Facet de afgelopen jaren te krap geworden. Op de nieuwe plek zou bovendien ruimte zijn voor meer samenwerking met andere culturele partijen. "Met deze verhuizing, gaat Facet van zo'n 3000 vierkante meter naar ruim 45000 vierkante meter", zegt wethouder Dewy Leal. "Dat betekent veel meer ruimte om ook andere dingen te gaan doen. Dat was ook wel nodig, want de organisatie groeide de laatste jaren flink uit haar jasje."

Nieuw cultureel en maatschappelijk centrum'

Facet verwacht op deze nieuwe plek een cultureel en maatschappelijk centrum te kunnen realiseren, met naast de bieb ook ruimte voor onder meer het toeristisch informatiepunt, horeca, muziekdocenten en een erfgoedorganisatie. Facet wil zich daarmee vooral verbreden als maatschappelijke instelling op het gebied van informatie, cultuur en ontmoeting. Op dit moment zit onder meer sportzaak JD Sports nog op de begane grond van het Paviljoenpand. Rink: "Uiteraard gaan we in goed overleg met de huurders, die op termijn zullen verhuizen."

Als de gemeenteraad in mei instemt met de gevraagde investering, kan de verhuizing van Facet naar het Paviljoen verder voorbereid worden, meldt de gemeente. De panden aan de Kleepassage zijn bedoeld voor wonen. Het investeringsbedrag van 17 miljoen kan volgens Emmen worden terugverdiend door de huur die Facet gaat betalen, een bijdrage uit de Rijkssubsidie Impulsaanpak Winkelgebieden van 3,5 miljoen en eenzelfde bedrag uit een innovatiefonds van de gemeente.

'We wilden meteen toehappen'

Volgens de gemeente Emmen past het verhuisplan heel goed bij het verlevendigen van het centrumhart, omdat de bibliotheek op zo'n 300.000 bezoekers per jaar kan rekenen. De ontwikkeling van het hele gebied tussen Markt en winkelcentrum De Weiert krijgt met deze investering een enorme boost, zeggen de wethouders. "We verwachten met deze verandering veel meer reuring in dit deel van het centrum", zegt Rink. "Wat dat betreft is het een strategische locatie die ons nu werd aangeboden. We vonden dat we meteen moesten toehappen."

Begin december vorig jaar werd duidelijk dat Emmen een bedrag van 5 miljoen euro van het Rijk ontvangt om winkelleegstand in het hart van de stad grondig aan te pakken. De verhuizing van Facet maakt onderdeel uit van dat plan, aangezien een deel van het Paviljoenpand - de bovenste verdieping - al jaren leegstaat. Een onzekerheid ligt nog wel in de geplande toezegging van landelijke structurele subsidie aan gemeenten voor bibliotheekwerk. Rink: "Daar moeten we nog op wachten."

Gaat de verhuizing door, dan komt het huidige pand van Facet aan het Noorderplein vrij. Ontwikkelaar Peter van Dijk heeft voor die plek al nieuwe plannen voor 25 huurappartementen op de verdiepingen en een winkelruimte op de begane grond.

De huidige locatie van Facet aan het Noorderplein in Emmen

Door: Wouter van Dijk

Dit is een artikel van