Drie basisscholen in gemeente Emmen 'zeer zwak' volgens Onderwijsinspectie

REGIO - De St. Franciscusschool in Weiteveen, de Dordsetil in Nieuw-Dordrecht en De Runde in Emmer-Compascuum zijn door de Onderwijsinspectiel als 'zeer zwak' betiteld. In de provincie is nog één basisschool in Drenthe met hetzelfde predicaat, namelijk de Krullevaar in Hoogeveen en in heel Nederland zijn 46 beoordeeld tot 'zeer zwak'.

De Onderwijsinspectie deed onderzoek tussen januari en juni dit jaar bij de basisscholen. Bij scholen die betiteld worden als 'zeer zwak' schieten leerresultaten ernstig en langdurig tekort én zijn er tekorten in de naleving van wettelijke voorschriften. In Zuidoost-Drenthe moeten scholen een stapje meer doen, waardoen daar meer probleemscholen zitten.

St. Franciscus in Weiteveen
Het St. Franciscus in Weiteveen neemt volgens de Inspectie maatregelen om de sfeer op school en de onderwijskwaliteit te verbeteren. Zo gaan de leerlingen met plezier naar school en wordt er maar weinig gepest. Wel raadt de Onderwijsinspectie de leraren aan om beter naar hun eigen handelen te kijken of ze de juiste dingen doen en of ze die dingen dan ook goed doen.

Zie hier het volledige rapport van het St. Franciscus.

De Runde in Emmer-Compascuum
Basisschool De Runde in Emmer-Compascuum krijgt meer commentaar van de Onderwijsinspectie. "We vinden de kwaliteit van te veel lessen onder de maat. De leraren willen de uitleg en de afstemming op verschillende leerlingen verbeteren, maar zijn daar nog niet goed in geslaagd", schrijft het inspectierapport. Ook ligt het tempo van de lessen te laag.

Daarnaast liggen de leerresultaten van de leerlingen onder de wettelijke normen. Ook is de kwaliteitszorg op de school niet voldoende. Volgens de inspectie moet een nieuw verbeterplan komen, en moet vaker en beter gekeken worden of de onderwijspraktijk verandert. Verder moeten de ouders in de schoolgids en op de website beter geïnformeerd worden over de ontwikkelingen in het onderwijs en de leerresultaten. Én het veiligheidsbeleid van de school is nog te algemeen.

Zie hier het volledige rapport van de Runde.

Dordtse Til in Nieuw-Dordrecht
Volgens de Onderwijsinspectie biedt de school niet de passende hulp aan leerlingen die zich moeizaam ontwikkelen en het onderwijs wordt te weinig afgestemd op de ontwikkeling van de kinderen. Ook liggen de eindresultaten van de school de laatste jaren twee keer onder de norm.

Daarnaast moet de school en het bestuur meer moeite doen om de kwaliteitszorg te verbeteren. Na een bezoek van een deskundige is er een plan gemaakt, maar die heeft nog niet geleid tot een duidelijke verbetering van zwakke onderdelen. "Dat vraagt om een nieuw verbeterplan en dat er vaker en beter gekeken wordt of de onderwijspraktijk verandert, zoals de bedoeling is." Verder vindt de inspectie dat in de schoolgids meer vertelt kan worden over de leerresultaten en de kwaliteit van het onderwijs.

Positief is onder meer dat de school aandacht heeft voor de beleving van de veiligheid door de leerlingen en dat in alle groepen lessen voor sociale veiligheid worden gegeven. Ook bereidt de lesstof van de Dordsetil de kinderen goed voor op het vervolgonderwijs en is er aanvullende leerstof voor de leerlingen die meer aankunnen.

Zie hier het volledige rapport van de Dordtse Til..

Uiterlijk een jaar om te verbeteren
Voor alle scholen geldt dat over uiterlijk een jaar de onderwijskwaliteit verbeterd moet zijn, dan doet de Inspectie opnieuw onderzoek. "Als dat niet zo is, melden we de school bij de minister voor vervolgmaatregelen. We blijven toezicht op de school houden tot de kwaliteit weer voldoende is", zo zegt het rapport.

Foto: ZO!34/Lindsay Dijkhuizen