Column Menso Rappoldt: Vijftigste!

Menso Rappoldt schrijft wekelijks een column. Foto: ZO!34/ Damiën Haandrikman en Richard Broekhuijzen

Beste mensen,

‘De burgemeester heeft het dinsdag bij Op1 goed verwoord’, zei iemand. Ik keek terug en inderdaad, daar zat onze Eric van Oosterhout i.v.m. koningsdag in Emmen. Samen met podcastmaker Bas Louissen (ook uit Emmen, red.). Onvermijdelijk kwam de laagste 50e plaats op de lijst van aantrekkelijkste gemeenten ter spraken. En de burgemeester stak vurig van wal dat er andere lijsten zijn over gelukkig zijn, schone lucht en veiligheid waar Emmen hoog op scoort.

De presentatoren lachten en reageerden: ‘U bent een goede ambassadeur.’ Dezelfde reactie na een filmpje over de historie van Emmen en andere gunstige cijfers over. Lachend: ‘U bent een goede ambassadeur’. Maar ze gingen er niet op in. Ach ja, een westerling laat zich zijn gevoel van superioriteit niet makkelijk afnemen.

Koningsdag is een gelegenheid om je als gemeente, stad of dorp op de kaart te zetten. We tonen onszelf aan de koninklijke familie, maar eigenlijk aan het land. Ik heb er altijd een dubbel gevoel bij dat je je moet verkopen. Waarom en aan wie?

Natuurlijk moet dat als je bedrijven naar Emmen wil halen of als je klanten en bezoekers wilt werven. Maar die beruchte lijst? We komen echt niet van de 50e plaats als we daar staan. Ik ben zelf westerling en ken de meewarige blikken en glimlachjes als het over Emmen gaat. Hebben we eigenlijk bevestiging nodig van de westerling? Ik denk weleens: alle voorzieningen zijn hier wel, maar het mooie van Emmen is dat het juist ver weg ligt van de drukte, de stress, het lawaai en de vuile lucht van de Randstad. Het is leuk om dicht bij de
grens te wonen. En alleen op afstand zie je de (kunstmatige) opgekloptheid aan de andere kant van het land. Ik ken hier hele creatieve en gevoelige mensen die de rust van deze streek nodig hebben.

Laten we juist trots zijn op die 50e plek!

Met een hartelijke groet,
ds. Menso Rappoldt


Elke zondag lees je een column van Menso Rappoldt op onze website. Menso is voorganger van de Grote Kerk in Emmen sinds 2012. In 2021 won hij bij een landelijke preekwedstrijd de titel beste preek. Wekelijks schrijft hij een korte overdenking over iets wat hij om zich heen ziet in het alledaagse leven. Niet per sé vanuit een religieus perspectief, maar vanuit zijn eigen visie.

Lees hier zijn vorige columns.