Nagenieten van Koningsdag in Emmen: de hoogtepunten

Koning Willem-Alexander en burgemeester Eric van Oosterhout lopen samen over het Raadhuisplein. Foto: ZO!34

Deze zondag val ik in een zwart gat. Na maanden voorbereiding voor Koningsdag in Emmen, is het nu the day after. Gelukkig is er genoeg om van na te genieten. Een dag waarop slechts een enkel drupje viel, maar de zon de overhand had en waar de koning zijn verjaardag vierde. Een dag waarop ik zelf af en toe een traantje weg moest pinken. Bijvoorbeeld toen de koning vertelde dat Emmen een zaadje in zijn hart had geplant. "Elke keer als ik in Drenthe kom zal ik zeggen: hier kom ik weg."

Maar de dag begon natuurlijk met de koninklijke bus die langzaam door Zuidbarge reed. Een spannend moment, want de hoop was er al wel, maar de bevestiging bleef lange tijd uit. Tot donderdagavond het verlossende woord kwam. Het zorgde ervoor dat in Zuidbarge nog snel wat dingen extra netjes werden gemaakt. Eenmaal tijd voor gisterochtend, verzamelden veel inwoners zich bij de straat, waar de bus langs zou rijden. De spanning nam toe, want de bus liet langer op zich wachten dan verwacht. maar toen het moment daar was, werd er uitbundig gewuifd en achteraf een oranjebitter gedronken.

Daarna kwam de bus al snel aan in het centrum van Emmen, waar de koninklijke familie de stad door gaan lopen. Nadat de koning werd toegezongen door Bouke met "Happy Birthday", liepen ze langs de levende standbeelden die de geschiedenis van Emmen uitbeeldden en kwamen ze uiteindelijk bij het verjaardagsplein terecht. Vlak daarvoor troffen ze nog een gigantisch plateau aan met tompoucen die werden uitgedeeld aan het publiek.

De route vervolgde richting het podium waar Jannes de koning en zijn familie toezong en langs 't Hospershuis waar de studio van ZO!34 is gevestigd, (het eerste moment waarop ik even een traantje weg moest pinken) verzamelde iedereen zich op het Cultuurplein. Op het plein voor het Rensenpark wacht de familie een muzikale opvoering van onder meer Carina Vinke en Loods13. Maar, daarvoor mochten ze doedelen, op doorzichtige platen. En dat leverde prachtige koninklijke kunstwerken op!

Ook prachtig was het moment dat Jasmijn uit Emmen haar langverwachte wens in vervulling ging. Inmiddels is ze tien jaar, maar twee jaar geleden kreeg ze botkanker. Gelukkig is ze daarvan nu herstellende. Veel mensen kennen Jasmijn van haar aanwezigheid bij FC Emmen, als eregast van de burgemeester en werd ze in 2022 bij de huldiging van de ploeg nog in haar rolstoel door de spelers op het podium opgetild. Dit jaar gaat ze samen met de burgemeester wandelen voor een goed doel, Walk and Dance to fight Cancer. Maar eerst was er Koningsdag, de dag waarop ze hoopte een hand te krijgen van de koning. En dat lukte!

Wat ook lukte, en wat niemand had verwacht, was dat twee van de ZO!34-vrijwilligers daadwerkelijk de koning voor de microfoon kregen. Zelf zat ik midden in de radio-uitzending waarbij we ook een beetje de beelden in de gaten hielden, toen ik opeens de Harry's in beeld zag met de koning. Ook de whatsappgroep van de vrijwilligers ontplofte vanwege dit bijzondere moment.

Het volgende moment waarop ik een traantje moest wegpinken, was vlak nadat de Harry's met de koning spraken. Toen begon Daniël Lohues namelijk te zingen: "Hier kom ik weg, veur mien hele leven!". Voor iedere Drent en sowieso voor iedere Emmenaar bekend. Wat het extra bijzonder maakte, was dat de koning nota bene stukjes meezong! En toen Willem-Alexander ook nog deze woorden hergebruikte in zijn speech in combinatie met de spreuk "'t Kun veel minder!", was ik weg en moest ik voor de derde keer even mijn ogen afdrogen.

Al met al was het een geslaagde Koningsdag als je het aan mijn vraagt en ik hoop dat jij er net zo van hebt genoten!