VV Zwartemeer: Een toneelstuk in drie bedrijven (en een verlenging)
In een wereld waar voetbalclubs vaak worden geboren in een achterkamertje van het café, is de oorsprong van VV Zwartemeer er één voor de annalen. Stel je even voor: een stel toneelspelers, allemaal mannen, die het podium verruilden voor het veen, het schminken inruilden voor modder tot achter de oren, en zich na de wedstrijd wasten in het kanaal alsof ze figuranten waren in een Drentse versie van "Soldaat van Oranje". En zo begon het. Niet met een fluitsignaal, maar met een toneelapplaus en een geldopbrengst uit een voorstelling.
Vanuit de toneelvereniging D.V.T. werd op 11 augustus 1921 de kiem gelegd voor wat zou uitgroeien tot een club met een kleurrijke en kronkelige geschiedenis. Geen bloemetjesgeur en zonneschijn, maar zwart roet van het bovenveen, teilen water en kleedkamers in hooischuren. Zwartemeer deed wat Drenten doen: improviseren, aanpakken, en niet zeuren.
De club kende hoogten én dalen, met kampioenschappen waar duizenden toeschouwers op afkwamen. In de gloriedagen van vlak na de oorlog rolde de bal voor wel 10.000 man publiek, en zelfs grootmacht Ajax kwam langs – gelokt door roggebrood en spek. Het zou zomaar het begin van een fabel kunnen zijn, maar het is gewoon echt gebeurd. In Zwartemeer, jawel.
En toen kwam het betaald voetbal. Met klompen op de drempel van de eredivisie – of nou ja, bijna. In de jaren vijftig en zestig was VV Zwartemeer niet zomaar een club, het was een regionale trots met contractspelers, programmaboekjes en promotiewedstrijden voor 12.000 toeschouwers. Wie had dat gedacht, van een club die ooit begon op het bovenveen met een bal en een toneelgezelschap?
Maar net als in een goed toneelstuk komt altijd de wending: het geld raakte op, de verwachtingen bleven hoog, en uiteindelijk moest het betaalde voetbal overgaan in Stichting SC Drenthe. VV Zwartemeer keerde terug naar zijn wortels: de amateurs. Geen stadionlampen meer, maar weer vechten op de zaterdagen, in de mist, tegen degradatie.
En toch bleef de ziel van de club overeind. In goede én in kwakkeljaren. Met kampioenschappen in de derde en tweede klasse, met jeugdcombinaties, fusies, een opgeknapt sportpark en uiteindelijk, in 2017, het samengaan met buurman Klazienaveen. Wat begon met een fusie van toneel en voetbal eindigde bijna een eeuw later in een fusie van verenigingen.
Zwartemeer is geen club met alleen maar prijzen in de kast, want die kast ging verloren bij een bombardement. Het is een club van verhalen. Van een bal op het veen, een tribune zonder dak, van tandemfietsen naar uitwedstrijden en van eigen jongens die het tóch maar flikken.
VV Zwartemeer is geschiedenis met een bal. En net als elk goed toneelstuk: als het doek valt, blijft het publiek nog lang napraten.
— Een supporter met modder aan de schoenen
Lees hier meer: Jan levert je historische streken
Mystieke Verhalen van Zuidoost-Drenthe
Een Reis Door de Tijd. De geschiedenis van Zuidoost-Drenthe reikt ver terug in de tijd. Jan Veenstra uit Coevorden neemt je mee naar de oorsprong van deze regio, waar sporen van prehistorische nederzettingen en oude rituelen nog steeds voelbaar zijn. Van hunebedden tot grafheuvels, elke plek vertelt een verhaal dat weerspiegelt in de ziel van dit land. Elke woensdag lees je op zo34.nl een stukje uit de geschiedenis maar op zijn website vind je nog veel meer!