In de Broeklanden, tussen Sleen en Dalen, wordt hard gewerkt aan een nieuw stuk natuur. Waar nu nog graslanden liggen, moet straks een gevarieerd landschap ontstaan voor boerenlandvogels én waterberging.
Het is een typisch geval van twee vliegen in één klap: de biodiversiteit krijgt een oppepper zodat er een vogelparadijs ontstaat en het gebied kan straks beter omgaan met extreme droogte of juist wateroverlast.
Bijzonder aan dit project is de samenwerking. Waterschappen, Natuurmonumenten, Landschapsbeheer Drenthe en agrariërs steken samen de handen uit de mouwen. "En dat is hard nodig," zegt beheerregisseur Bert Dijkstra. "Het gaat slecht met vogels als de grutto, kievit en tureluur. Ze hebben steeds minder plek om te broeden."
De Broeklanden krijgen straks bloemrijke grasvelden voor bijvoorbeeld de veldleeuwerik. Maar ook schone sloten met kwelwater waar de eenden zich in thuis voelen en natte oevers waar weidevogels en oeverlopers makkelijk hun snavel in kunnen prikken voor voedsel. Zo ontstaat er een plek waar allerlei soorten hun ei kwijt kunnen.
"Hoe meer variatie in het landschap, hoe meer vogels je trekt," legt Dijkstra uit. "Het is vooral van belang dat de vogels makkelijk voedsel kunnen vinden. Op het moment dat er veel diversiteit is, door bijvoorbeeld natte oevers, blijven de wormen langer in de grond voor de weidevogels en door bloemenvelden komen de insecten sneller tot leven waar andere soorten weer van eten." Doen we dit niet, dan vrees ik dat we over 20 jaar van onze grutto's af zijn".
Om te testen of dit project gaat slagen, zijn er meetmomenten. Wanneer er 60 broedparen van verschillende vogelsoorten in een bepaald gebied zijn, wordt dit gekenmerkt als 'hoog'.
"Daar gaan we ook voor in dit gebied", zegt Dijkstra. "Het potentieel in dit gebied is hoog en het is wat mij betreft pas een geslaagd project als we dat aantal broedparen, en het liefst nog meer, en steltlopers en oeverlopers hier een plek hebben gegeven".
Het project wordt mede mogelijk gemaakt met het Plattelandsontwikkelingsprogramma van de Provincie Drenthe. Of de investering op deze plek genoeg is om het tij voor weidevogels écht te keren is de vraag. De tijd zal het leren. Maar dat er in de Broeklanden serieus wordt geprobeerd om natuur en landbouw dichter bij elkaar te brengen, staat buiten kijf.
Door: Mark Mertens