Plannen voor de N862; 'Als iedereen akkoord gaat, kan in 2024 de eerste schop in de grond'

Toekomstbeeld voor kruising Nieuw-Dordrecht en huidige situatie bij de kruising van Nieuw-Dordrecht. Foto: Gemeente Emmen

De voorkeursvariant voor de aanpak van de N862 is bekend. De weg tussen Emmen en Klazienaveen wordt deels verdubbeld, de verkeerslichten bij Nieuw-Dordrecht maken plaats voor een ongelijke kruising en de rotondes worden verdubbeld. Ook is er aandacht voor de fietser in het plan.

"Deze aanpak hebben we samen bedacht met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen die aan de N862 werken en wonen", vertelt wethouder René van der Weide. Eind oktober gaat de gemeente Emmen langs de dorpen met een 'roadshow' om het plan te presenteren. "Als we na de dorpenrondes nog zo zeker zijn van onze zaak, dan stellen we het plan vast in november en kan wat ons betreft in 2024 de eerste schop in de grond."

Focusgroep

Vanaf september vorig jaar is de gemeente in overleg geweest met een focusgroep over welke aanpak het beste zou zijn voor de N862. De focusgroep bestaat uit ondernemers, een ondernemersvereniging, de wijkvereniging Angelslo en de dorpsverenigingen van Nieuw-Dordrecht, Oranjedorp, Klazienaveen, en Barger-Oosterveld.

Na onderzoek van de gemeente over de doorstroming van het verkeer en de bereikbaarheid van de omliggende dorpen en het bedrijvenpark, werden er vier varianten op tafel gelegd. De focusgroep mocht zelf ook met een variant komen.

Unaniem besluit

Om te kijken welke aanpak het beste past, is een lijst aan voorwaarden opgesteld. Dat gaat om onder meer doorstroming van het verkeer, bereikbaarheid, leefbaarheid, groen langs de wegen, geluidsoverlast en kosten.

Er is uiteindelijke een variant unaniem naar voren gekomen als beste aanpak voor de N862. Dat is een variant waarbij de weg gedeeltelijk verdubbeld wordt, met grotere rotondes met bypasses en een ongelijkvloerse aansluiting bij Nieuw-Dordrecht.

"Op deze manier houden de omliggende dorpen een goede aansluiting op de N862 en wordt Emmen aantrekkelijker als vestigingsplaats omdat de industrie en bedrijvenparken beter bereikbaar worden", legt projectleider Herrald van der Helm uit.

Artikel gaat verder na foto van het plan van aanpak van de N862.

Verdubbeling

De weg wordt pas vanaf Nieuw-Dordrecht aangepakt en verdubbeld. Het gedeelte van Emmen tot Nieuw-Dordrecht blijft hetzelfde. Volgens onderzoek begint vanaf Nieuw-Dordrecht namelijk de problematiek van de doorstroming. Volgens de projectleider staan daar dagelijks opstoppingen tijdens de spits.

"Dagelijks rijden er nu 16.000 auto's tussen Nieuw-Dordrecht en Klazienaveen / de A37, de gemeente verwacht dat dat aantal in de toekomst toeneemt", aldus Van der Helm. "Terwijl het verkeer richting Emmen een stuk minder druk is en de verwachte groei ook."

Fietsers

Er komt een ongelijkvloerse kruising in plaats van de huidige verkeerslichten bij Nieuw-Dordrecht. Dat houdt in dat de N862 verdiept wordt aangelegd en het overige verkeer er overheen rijdt. De drie rotondes op het overige deel van de N862 worden ook verbreed, zodat verkeer sneller kan doorrijden.

De focusgroep heeft extra aandacht gevraagd voor fietsers, die nu via een schelpenpad langs de N862 fietsen. Dat zou soms tot gevaarlijke situaties leiden bij de rotondes. Daar wilde de groep een officieel fietspad voor hebben en die heeft zij gekregen. Er komt een fietspad aan de Oranjedorp-zijde van de weg tussen Emmen en Klazienaveen, wat aansluit op de al bestaande fietspaden.

Budget

De gehele aanpak van de N862 gaat 29 miljoen euro kosten, waarvan de gemeente ongeveer twee derde gaat betalen. De provincie betaalt de rest.

Op 24, 25 en 27 oktober worden er inloopavonden gehouden in Nieuw-Dordrecht, Oranjedorp en Klazienaveen voor belangstellenden.