Liveblog: zo viert de koning zijn verjaardag in Emmen, 'Het kon minder' [gesloten]

De koning zet een doodle voor het CBK

Na maanden van voorbereiding is het eindelijk zover: de koning viert vandaag zijn verjaardag in Emmen. Samen met zijn familie loopt hij een route door de stad, waar honderden mensen samen met de koning zijn verjaardag vieren. De koning loopt langs dansgroepen, een spelletjesplein, koren en nog veel meer! In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen tijdens het feest.

13:41: Interview met Willem-Alexander

Onze verslaggevers Harry en Harry kregen de koning nog even voor de camera, voordat hij Wildlands verliet. Dit vindt hij van de sfeer:

13:21: Koning op het podium

"Wat hebben een geweldig feest met elkaar!", zegt burgemeester Eric van Oosterhout op het grote podium voor het Atlas Theater. "Er gebeuren veel mooie dingen hier en laat dat een voorbeeld zijn voor heel Nederland." De burgemeester noemt het een eer om de verjaardag van de koning te kunnen organiseren als stad. "We wensen u een heel fijne verjaardag!"

"Mag ik u en iedereen bedanken voor deze bijzondere koningsdag! Emmen is een prachtige stad!", zegt de koning tegen de duizenden toeschouwers bij het podium. Het plein is oranje, rood, wit en blauw gekleurd met hoedjes, sjaaltjes en andere kleurrijke kledingstukken. "Jullie hebben een zaadje geplant bij mij. "Elke keer als ik in Drenthe kom zal ik zeggen: hier kom ik weg." Hij sluit op z'n Drents af: "Het kon minder."

Na het Wilhelmus sluit Daniël Lohues het officiële gedeelte af.


12:55: 'Magische plek'

Volgens de koning klopt er niks van de lijstjes, waar Emmen wordt genoemd als minst aantrekkelijke stad om te wonen. Hij noemt het een fantastische plek om te wonen, vakantie te vieren of van natuur te genieten. "Emmenaren, Drentenaren mogen heel trots zijn." Hij roemde de hartelijkheid en de ongelofelijke samenwerking deze dag. "Het is duidelijk waar Drenthe voor staat en daar mag deze stad trots op zijn." Willem-Alexander zegt dat hij heeft genoten van zijn verjaardag.

Ook de koningin vindt dat de stad slechter bekend staat dan nodig. Ze sprak langs de route verschillende mensen uit de cultuursector. Meerdere van hen komen niet oorspronkelijk uit Emmen, maar zijn later deze kans op verhuisd, omdat de plek ze inspireert.. "Ze komen hier voor de rust, inspiratie en naoberschap. Deze plek heeft blijkbaar iets magisch."

12:45: Protest

Langs de route was ruimte voor een klein Republikeins protest. Ze roepen de koning op om belasgting te betalen.


12:42 Het Raadhuisplein loopt vol

Nog even en dan begint de grote finale op het Raadhuisplein! Wie nog een plekje wil bemachtigen voor het podium moet snel zijn, want het loopt al goed vol.


12:35 'Mijn hart loopt over'

De koning spreekt lovende woorden over 'een prachtig Drenthe en Emmen.' In een kort interview is zijn enthousiasme duidelijk zichtbaar. Volgens de koning is duidelijk voelbaar dat iedereen zijn beste beentje heeft voorgezet. "Iedereen zet zich in om het mooiste van Emmen en Drenthe te laten zien. Mijn hart loopt daarvan over. Ik word daar best emotioneel van."


12:12: Koningsquiz begonnen!

De familie is aangekomen op het Marktplein. Daar strijdt het gezin in verschillende teams om de titel: beste kenner van Drenthe. De familie is verdeeld in teams en worden ondersteund door kinderen uit de regio. De quiz wordt gepresenteerd door Emmenaren Jordi Warners en Jorien Renkema.


11:57: 'Prachtige stad'

Prinses Laurentien en prins Constantijn zijn regelmatig in de provincie Drenthe op bezoek, zegt Laurentien tegen de NOS. "Ik snap niet dat mensen zeggen dat ze 'helemaal' naar Emmen moeten", zegt ze. Laurentien noemt het een prachtige stad. "Het is slechts twee en een half uur rijden."


11:50 Koning doodlet er op los

De koninklijke familie is aangekomen bij het Rensenpark. Op het plein staan onder andere jongeren van het Centrum Beeldende Kunst. Grote glazen platen staan op het plein, waar de jongeren samen met de koning doodles kunnen zetten. Dat zijn kleine schetjes, of tekeningen zonder duidelijk doel. Emmenaren hebben allemaal de opdracht gekregen om zo'n doodle te maken. De tekeningen van de koninklijke familie worden straks ook echt tentoongesteld in het CBK.

11:22 Het fotomoment


11:18 Feest in Zuidbarge

In Zuidbarge kan de dag nu al niet meer stuk! De oranjevereniging bestaat 75 jaar en viert een feestelijk jubileumjaar. Een bezoek van de koning kon niet ontbreken. "We zijn ontzettend blij en vereerd", zegt Tessa Kessab-Hemel van Oranjevereniging Zuidbarge. Missie geslaagd: om kwart voor 11 rijdt de koninklijke bus door de Emmer wijk. Hij wordt onthaald door feestelijk uitgedoste Emmenaren.

Lees ook:

11:07 - De familie stapt uit de bus, 'eer dat u er bent'

Hij is er! De koninklijke bus is gestopt op het Noorderplein, waar de koninklijk uitstapt. Dat gebeurt onder luid gejuich en publiek dat 'lang zal hij leven' zingt. "Hartelijk gefeliciteerd! U wordt al toegezongen", zegt burgemeester Eric van Oosterhout. "Welkom dat u hier bent."
Zowel de koning als Maxima lopen rechtstreeks naar het publiek om handen te schudden. Na enkele seconden is de eerste selfie een feit.

De burgemeester heeft er heel veel zin in, zegt hij tegen de NOS. Hij benoemt het enthousiasme en het noaberschap wat volgens hem van de stadvloer straalt. "Mensen gaan een ander beeld van Emmen krijgen. We gaan laten zien wat deze stad in huis heeft." Vanaf nu begint de route door de stad.


11:00 Programma

De Koninklijke familie, met voorop de jarige koning, gaat vanaf ongeveer 11:00 uur beginnen aan zijn route door het centrum. Hij begint op het Noorderplein. Daarna lopen ze via de Hoofdstraat naar het Marktplein. Ook het recent aangepakte Rensenpark staat op het programma. Het gezin sluit de ronde af bij het Raadhuisplein. Aan deze route zijn verschillende activiteiten gepland, zoals een spelletjesplein. Ook staan er koren, dansgroepen en bezoekt de koning Wildlands.


09:30 Stadsvloer druppelt vol

Honderden mensen hebben verzamelen zich al vroeg op de stadsvloer, op zoek naar het beste plekje om de koninklijke familie te zien. De één met een kleine oranje aspecten, zoals nagellak, vlaggetjes of oranje make-up. De ander is van top tot teen in oranje gehuld. Eén ding hebben ze gemeen: ze wachten vol enthousiasme op de komst van de koning.


'Laten zien hoe mooi Emmen is'

In juli 2023 wordt bekendgemaakt dat de Koning dit jaar naar Emmen komt. Burgemeester Eric van Oosterhout is enthousiast. "We gaan een heel divers programma tonen, om te laten zien wat deze stad allemaal in huis heeft." Volgens de burgervader is het belangrijk dat de rest van Nederland ziet wat de stad te bieden heeft. Op de landelijke lijsten scoort de Zuid-Drentse stad geen hoge ogen, maar dat beeld is niet terecht, vindt Van Oosterhout:


Eerste koningsdag Willem-Alexander in Drenthe

Het is alweer een hele tijd geleden dat Drenthe het toneel van een konings- of koninginnedag was. Voor het eerst sinds hij het stokje van zijn moeder prinses Beatrix overnam viert Willem-Alexander zijn verjaardag in Drenthe. In 2002 bezocht Beatrix Meppel en Hoogeveen. De laatste keer dat het staatshoofd publiekelijk z'n verjaardag vierde in onze provincie, is dus al meer dan twintig jaar geleden. Dat was ook het debuutjaar van Maxima als prinses. In 2002 stapten zij en Willem-Alexander in het huwelijksbootje.