Koning geniet van verjaardag in Emmen: 'Deze stad mag meer dan trots zijn op zichzelf'

De koning en zijn familie op het grote podium op het Raadhuisplein. Foto: ZO!34

Overal oranje versieringen, gejuich, gezang en vele optredens en activiteiten. De koning kon genieten van een grote stroom aan activiteiten en enthousiasme. "Het is een prachtige verjaardag." De vlinderstad heeft zichzelf op de kaart gezet. "Ik heb het in mijn hart gesloten."

Al vroeg op de ochtend verzamelen de eerste fans zich op de stadsvloer. Het mooiste plekje langs de route wordt opgezocht. Binnen enkele uren staat de stadsvloer vol met uitgedoste mensen, die met spanning afwachten hoe dichtbij de koninklijke familie echt gaat komen.

Feest begon in Zuidbarge

Voordat de officiële route begint, heeft de koninklijke bus een klein uitstapje gemaakt. Er wordt een speciaal bezoek gebracht aan de Emmer wijk Zuidbarge. De oranjevereniging daar viert dit jaar haar 75-jarig jubileum. Het bestuur is enorm vereerd dat de bus een stukje hiervoor omrijdt. En niet alleen de vereniging, maar ook vele anderen. Langs de straat staan vele mensen met kinderen te wachten op de bus.

Lees ook: Koninklijke familie verrast Zuidbarge met een extra bezoek

Met vlaggetjes, oranje hoedjes en andere oranje attributen kleurt de wijk helemaal in koninklijke tinten. Als de bus langsrijdt, wordt er enthousiast gezwaaid. Niet alleen door de mensen langs de kant, maar ook door de koninklijke famillie in de bus.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Vlinderstad in kleding koningin

Na Zuidbarge is het centrum het toneel van de verjaardag van de koning. Terwijl hij uitstapt, wordt hij toegezongen door de bezoekers op het Noorderplein. Vanaf daar start de route door de stad. Veel koningshuisfans lukt het om een hand te schudden met de koning, Maxima of één van de andere familieleden. Overal langs de route proberen mensen een selfie met het gezelschap te maken. De één heeft meer succes dan de ander.

Vele bezoekers zijn in het oranje of rood, wit, blauw gehuld. Maar, niet alleen de bezoekers waren in thema: de vlinderstad is terug te zien in de outfits van Maxima en Amalia want beiden hebben ze vlinders in hun haar.

Kroketten, sjoelen en een quiz

Het is vandaag niet alleen een kwestie van handjes schudden voor de jarige. Langs de hele route zijn festiviteiten geregeld. Er is een modeshow, de koninklijke familie kan zijn tekenkunsten laten zien en onder meer Willem-Alexander en Amalia laten zien hoe goed hij kan sjoelen. Er zijn dansshows, koren en op verschillende podia laten zangers hun kunsten horen.

Een krokettenproeverij bij krokettenkoning Robbie Prinsen kon niet ontbreken. Ook is er ruimte voor meer serieuze zaken, zoals de geschiedenis van de stad die wordt uitgebeeld door levende standbeelden. De koning en koningin gaan ook in gesprek met Club Onbeperkt, dat feestavonden organiseert voor mensen met een beperking.

Op het Marktplein voor de Grote Kerk is een quiz over de provincie. Leden van het koningshuis nemen het tegen elkaar op in verschillende teams. Daarbij krijgen ze hulp van kinderen uit de regio. Eén voor één vliegen de vragen over de provincie over de tafel. De quiz wordt gepresenteerd door Emmenaren Jordi Warners en Jorien Renkema. Het team van Maxima weet de meeste vragen goed te beantwoorden.

Stad op de kaart gezet

Niet alleen de koninklijke familie is tevreden. Burgemeester Eric van Oosterhout is onder de indruk van de sfeer. Van tevoren voelde hij wel wat spanning. "Alsof we een belangrijke voetbalwedstrijd gaan spelen." Maar van die spanning is tijdens de route nauwelijks meer iets te merken. Met een grote glimlach op zijn gezicht kijkt hij naar onder andere de vele dansers, mensen langs de route en de optredens.

Ook wethouder Guido Rink (evenementen) is zeer tevreden over hoe het feest verloopt. "Dit is voor de stad heel belangrijk. Niet alleen voor vandaag, maar ook voor de lange termijn." Eén ding weet hij zeker: Emmen heeft zichzelf goed op de kaart gezet vandaag. "Het is een prachtig feest, waar we als stad meer dan trots op mogen zijn."

Plekje in het hart

Een stroom aan complimenten passeert de revue vandaag. Alle leden van de koninklijke familie zijn zeer te spreken over wat de stad van zichzelf laat zien. "Het is een prachtige stad", zegt prinses Laurentien. "De stad heeft iets magisch", zegt koningin Maxima. Ook prinses Marilène is zichtbaar aan het genieten. De Majesteit zelf geeft aan dat alle festiviteiten grote indruk op hem hebben gemaakt. Iedereen die mee heeft gewerkt aan de organisatie en aanwezig was vandaag heeft zich ingezet om het mooiste van de stad en de provincie te laten zien. "Mijn hart loopt over. Ik word daar best emotioneel van."

Op het podium spreekt Willem-Alexander de duizenden bezoekers toe: "Elke keer als ik in Drenthe kom zal ik zeggen: hier kom ik weg." De koning heeft de stad en de regio in zijn hart gesloten. "Jullie hebben een zaadje geplant vandaag."