Jan levert je historische streken: Zwinderen

Brugwachterswinkel te Zwinderen. De exacte locatie is niet bekend. Foto: Collectie Ansichten van Drents Museum

In het Esdorp Zwinderen, gelegen te midden van het uitgestrekte Drentse landschap, waar de wind zachtjes fluisterde door de eeuwenoude eiken en de waterlopen hun weg vonden door het weelderige groen, ontvouwde zich een geschiedenis doordrenkt van eenvoud en veerkracht.

In vervlogen tijden, toen namen als Suinre en Swinre de lucht vulden, was Zwinderen niet meer dan een bescheiden nederzetting, gevormd langs de kronkelende waterlopen die als levensaders door het land liepen. De betekenis van haar naam, of het nu een verwijzing was naar de hoek aan de waterloop of naar de begroeide hoogte langs het Loodiep, droeg de essentie van het land zelf.

Door de eeuwen heen ontplooide Zwinderen zich langzaam. In de Middeleeuwen werden geestelijke goederen gesticht, terwijl boerderijen als eenzame wachters in het uitgestrekte landschap stonden. De tijd verstreek, en met de intensivering van de landbouw groeide het dorp geleidelijk. In 1615 werd de leenrechtigheid van het klooster Dikninge afgekocht door een familie, die de naam Oldenhuis aannam, en de fundamenten werden gelegd voor een gemeenschap die haar eigen pad zou bewandelen.

De zeventiende eeuw bracht een handvol boerderijen en een scheperij naar Zwinderen, die in de achttiende eeuw bloeide tot vijftien huizen. Het landschap werd gemodelleerd door de handen van boeren en ambachtslieden, en het dorp groeide gestaag. Tegen het einde van de negentiende eeuw, met 28 woningen langs de Verlengde Hoogeveensche Vaart, begon Zwinderen haar stempel te drukken op de kaart van Drenthe.

Op de brink van Zwinderen, omringd door drie rijen majestueuze bomen, rustte de ziel van het dorp. Daar, waar de kei de herinnering aan 775 jaar Zwinderen levend hield, speelden zich de verhalen af van generaties die hun leven aan het land hadden gewijd. Langs de brink verspreidden zich smederijen, warenhuizen en burgerwoningen, terwijl de oude hoeven, gekenmerkt door hun groene baanders en witte omlijstingen, als getuigenissen van een ver verleden standhielden.

Elke boerderij, elk huisje ademde de geschiedenis van Zwinderen, van de hallenhuizen uit de negentiende eeuw tot de neoclassicistische pracht van café hoeve 't Muldert en de Jugendstil-elementen die de boerderijen uit 1910 sierden.

In de rustige glooiingen van het Drentse landschap, waar het leven voortkabbelde als een beekje door de velden, bleef Zwinderen een bastion van traditie en gemeenschap. Haar naam mocht dan veranderen door de eeuwen heen, maar de essentie van het dorp, geworteld in de grond waarop het stond, bleef onveranderd.

Lees hier meer: Jan levert je historische streken


Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, glimlach, VoorhoofdAutomatisch gegenereerde beschrijving

Mystieke Verhalen van Zuidoost-Drenthe

Een Reis Door de Tijd. De geschiedenis van Zuidoost-Drenthe reikt ver terug in de tijd. Jan Veenstra uit Coevorden neemt je mee naar de oorsprong van deze regio, waar sporen van prehistorische nederzettingen en oude rituelen nog steeds voelbaar zijn. Van hunebedden tot grafheuvels, elke plek vertelt een verhaal dat weerspiegelt in de ziel van dit land. Elke woensdag lees je op zo34.nl een stukje uit de geschiedenis maar op zijn website vind je nog veel meer!