Emmer atoombunker dit weekend toegankelijk voor publiek tijdens Open Monumentendagen

De communicatieruimte van de BB commandobunker. Foto: Stichting Archeologie en Monument

De Koude Oorlog is al jaren voorbij, al zijn we volgens sommigen nooit van de dreiging verlost geweest, maar de overblijfselen uit die tijd zijn er nog in overvloed. Zo ook in Emmen. Daar opent Stichting Archeologie en Monument (SAM) morgen de deuren van de zogeheten BB commandobunker, ofwel de atoombunker.

Morgen en zondag tussen 10.00 en 16.00 uur is het mogelijk om de archeologische werkplaats aan De Klepel 40 van binnen te bekijken. De stichting doet mee aan de Open Monumentendagen en wil het publiek de kans bieden om de bunker van binnenuit te bekijken.

Jaren zestig

De bunker werd in de jaren zestig gebouwd als onderdeel van de BB, dat staat voor Bescherming Bevolking. Een organisatie die in 1952 werd opgericht om de bevolking te assisteren bij oorlogen of rampen. De BB moest zorgen dat tijdens een oorlog de maatschappelijke samenleving niet te veel werd ontwricht. Een ander taak van de BB was de bevolking voorlichten hoe zich te beschermen tijdens een aanval met atoombommen.

Daarbij hoorde ook de bouw van atoombunkers. De bunker in Emmen kon aan 54 mensen maximaal twee weken onderdak bieden in het geval van een aanval met atoombommen. De gemeentelijke bunker in Emmen is een van de weinig overgebleven atoombunkers van Nederland. Een andere nabije bunker, die overigens niet meer functioneert, vinden we terug in het voormalig gemeentehuis van Borger.

De Emmer atoombunker zit op zo'n vijf meter diepte en is driehonderd vierkante meter groot. De bunker kent meerdere ruimtes, waaronder slaapzalen en een communicatieruimte. Ook een kantine en voorraadruimte ontbreken niet. Met een dieselaggregaat werd eigen stroom opgewekt. Ook was er een eigen watervoorziening.

Stichting

SAM is tegenwoordig eigenaar van de bunker en gebruikt deze als 'archeologische werkplaats', maar de stichting wil op korte termijn de bunker inrichten naar de originele staat. Dat betekent flink zoeken naar meubels en apparatuur uit de jaren zestig en zeventig.

In het bovengebouw hoopt SAM een BB-museum te openen. Dit vordert gestaag. Deze week worden daar vitrines geplaatst die Museum Collectie Brands beschibaar stelt voor gebruik.

Foto: Stichting Archeologie en Monument