Alfons Arts en Michel van Oostrum nieuwe trainers FC Emmen

Arts en Van Oostrum zijn de nieuwe trainers van FC Emmen. Foto: FC Emmen

FC Emmen had ze al voor de 1-3 verliespartij tegen MVV van gisteravond al willen presenteren, maar nu is de kogel dan echt door de kerk. ‘Clubiconen’ Alfons Arts en Michel van Oostrum nemen het stokje over van de ontslagen hoofdtrainer Fred Grim en assistent Erwin van Breugel bij FC Emmen. Arts zit in ieder geval de komende vier wedstrijden op de stoel van hoofdcoach van de Drentse voetbalclub. Van Oostrum neemt, samen met de overgebleven assistent-trainer Marc Hegeman, plaats op de bank naast Arts.

Grim en Van Breugel werden afgelopen dinsdag door FC Emmen op non-actief gesteld. Volgens algemeen directeur Rinse Bleeker omdat er ‘onvoldoende draagvlak en vertrouwen binnen de club was in het behalen van de play-offs’. Grim en Van Breugel waren sinds afgelopen zomer in dienst van de Drentse voetbaltrots.

‘Omdat je iets met de club hebt’

Arts speelde 223 wedstrijden voor FC Emmen in de periode 1996 tot en met 2003. In zijn laatste seizoen, nam hij als aanvoerder afscheid als speler in het betaalde voetbal en schoof hij al snel aan op de bank als assistent-trainer. Dit deed hij tot 2007, waarna hij de overstap naar SC Cambuur maakte. Zijn laatste klus was voor FC Groningen. Daar was hij tot dit seizoen vier jaar lang assistent-trainer.

Na 17 jaar is de oud-verdediger dan ‘eindelijk’ terug bij zijn geliefde Emmen. Waarom hij op dit moeilijke moment, vijf wedstrijden voor het einde van de competitie, inspringt? “Omdat je iets met de club hebt”, is Arts duidelijk. “De afgelopen jaren heb ik meermaals aangegeven te willen helpen, uit liefde voor de club. Nu werd ik gebeld met de vraag of ik dat wilde doen. Dan doe je dat gewoon en hoef je daar eigenlijk niet lang over na te denken.”

Vertrek Grim

Voor Van Oostrum, die onlangs nog werd beloond met een ere-tegel voor zijn prestaties bij de club - hij speelde 339 wedstrijden waarin hij 196 keer scoorde, het meeste van alle Emmen-spelers - geldt hetzelfde. “Het voelt niet als een plicht. Het is niet dat we gedwongen zijn”, grapt hij. “Maar we zijn mensen van de club, zoals Alfons al zegt. We hebben hier een mooi verleden liggen en zijn de laatste tijd weer regelmatig van de partij met wedstrijden kijken en oud-Emmen. Dan doe je dit op zo’n moment voor de club.”

Ondanks de kans die de twee clubiconen nu bij Emmen krijgen, zien ze het vertrek van Grim met lede ogen aan. “Alfons, Marc (Hegeman, red.) en ik staan er hetzelfde in. Dit zijn heel droevige dingen die je niemand toewenst. Aan de ene kant is het inherent aan het voetbal, maar er zit ook een menselijke kant aan. Mensen die kei- en keihard hun best hebben gedaan, maar uiteindelijk niet de verwachtingen hebben kunnen waarmaken. Dan krijg je dit soort situaties en dat is voor niemand prettig”, zegt Van Oostrum.

Saamhorigheid

Het toverwoord waarmee Arts de play-offs hoopt te behalen is ‘samen’. “Ik ben in eerste instantie gevraagd als hoofdcoach. De club heeft daarbij ook meteen haar ideeën en bijbehorende namen over de staf kenbaar gemaakt. Dus met Marc en Michel als assistentenen Antoine van der Linden als teammanager. Maar je doet het met elkaar. Er moet iemand hoofdverantwoordelijke zijn, dat ben ik dan, maar hun meningen en ideeën zijn heel belangrijk. Zo moet je het écht zien wat mij betreft.”

Van Oostrum heeft wel een idee bij hoe Emmen de play-offs moet behalen. “Laten we eerst
gewoon gaan starten en kijken wat de mogelijkheden zijn. Wij zijn wel van mening dat we eerst met respect naar onze voorgangers moeten kijken."

“De beuk erin, dat moet altijd. In alles wat je doet moet je het maximale uit jezelf halen. Dat
moet je eisen van je teamgenoot en de staf. Iedere dag in de spiegel kijken en je afvragen of
je dat gedaan hebt. Dat is voorwaarde nummer één. Dat moet je altijd kunnen opbrengen”,
besluit een strijdvaardige hoofdtrainer Arts.